Wie vandaag de dag kijkt naar de architectuur van binnensteden in Nederland, zal het opvallen dat nieuwe ontwerpen vaak een soort van kruising tussen nieuw en oud zijn. Dit komt vooral omdat veel binnensteden in Nederland vrij traditioneel zijn en er uiteraard rekening moet worden gehouden met het traditionele karakter.

Gebouwen

Veel nieuwbouw is er sinds het aanbreken van de crisis niet meer bijgekomen, het bouwen van grote nieuwbouwwijken aan de rand van de stad gaat tegenwoordig in een aanzienlijk lager tempo en er lijkt meer aandacht te komen voor kleinschalige projecten in de binnenstad. Dit zijn meestal de nieuwbouwprojecten waarbij meer rekening wordt gehouden met de oude architectuur van de stad of renovatieprojecten die de oude architectuur in ere herstellen. In sommige gevallen wordt er uiteraard ook gekozen voor moderne architectuur, maar dat valt niet altijd en bij iedereen in goede aarde.

Daarbij wordt vaak ook veel aandacht gelegd op duurzaamheid en er wordt gepoogd om met moderne technieken duurzaam te werk te gaan. Dit houdt in dat de materialen die gebruikt worden milieuvriendelijker zijn, dat er bij de bouw minder energie wordt gebruikt en dat de gebouwen zelf minder energie verbruiken.

Architect-Art-Impression.jpg

Parken

Er wordt naast gebouwen natuurlijk ook veel aandacht besteed aan parken in de binnenstad. Groen in de binnenstad is erg belangrijk aangezien het voor een schonere lucht zorgt en mensen kunnen in parken tot rust kunnen komen en even genieten in de natuur. De inrichting en het ontwerp van veel Nederlandse parken is verzorgd door architectuurbureaus en zij hebben daarbij ook rekening gehouden met het traditionele karakter van veel binnensteden.

Veel Nederlandse parken zijn dan ook traditioneel ingericht, maar zo nu en dan worden er wel moderne invloeden in de mix gegooid. Dit gebeurt soms aan de hand van een ontwerpwedstrijd voor zowel architectenbureaus als het grote publiek en soms doordat gemeentes zelf een architectenbureau te arm neemt en een eigen hedendaags ontwerp produceert.