rotterdam csTijdens het congres Licht 2014 werd op 22 september 2014 in het World Forum Den Haag de Daylight Award 2014 uitgereikt aan het Centraal Station van Rotterdam. Het complete project van Team CS, een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer – van Schooten architecten en West 8, was volgens de jury de logische winnaar. Een opvallende keuze wellicht, aangezien het lichtplan niet het eerste is dat opvalt als je het station aanschouwt.

De beoordeling

De jury was unaniem van mening dat daglicht juist in dit ontwerp een belangrijk motief speelt. Op de ene plek is het duidelijker merkbaar dan op andere plaatsen. Met name de toetreding van daglicht in de sequentie van de drie basisruimten, de entreehal, transferhal en perronoverkapping, werd als “bijzonder” omschreven.

De reiziger heeft daarbij veel plezier van het lichtspel, aldus het juryrapport: “De reiziger kijkt op veel plekken door het hele station en kan zich prima oriënteren. Het daglicht vergezelt hem bij al zijn bewegingen en is letterlijk leidraad; naar binnen, naar buiten en door het gebouw heen.” (Juryrapport Daylight Award 2014).

Ook de rol van duurzaamheid speelt een rol binnen de algehele beoordeling. Daglicht kan op een verantwoorde manier gebruikt worden doordat het de verlichting vervangt en er wordt daarmee sterk bespaart op energiegebruik en onderhoud. Er is tevens gekozen om zonnecellen te plaatsen die hier alleen maar positief aan bijdragen.

De Daylight Award

De Daylight Award wordt sinds 2008 eens in de twee jaar uitgereikt aan architectuurprojecten in Nederland waar lichtgebruik op innovatieve wijze is toegepast. Zowel wat betreft daglicht, de toepassing van kunstmatige lichtbronnen en de invloed daarvan op het algehele gebouw en ontwerp. De Award werd voor het eerst uitgereikt om gebouwen een prijs te geven waarbij de rol van (dag)licht uitstekend gebruikt wordt en op die manier andere ontwerpers weten te inspireren.

Eerdere winnaars

De eerste award werd uitgereikt aan het project Westraven in Utrecht van Ronald Schleurholts (cepezed) in 2008. In 2010 won Al-light in Haarlem van Henri Borduin (Border Architecture) voor de categorie woningbouw en ging de award in de categorie utiliteitsbouw naar FPC de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen (Studio M10). Twee jaar geleden ontving het Courage Architecten voor hun woningbouwproject Licht Budget in Almere de award. In de categorie utiliteitsbouw wist Mecanoo architecten de jury te overtuigen met het project Kaap Skil op Texel.