318930Dat maatregelen op het gebied van energiebesparing niet altijd ten koste van de esthetiek hoeven te gaan wordt binnenkort bewezen in het Zwitserse Lausanne. Daar zal namelijk het nieuwe hoofdkantoor van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden gebouwd. De eerste ontwerpen zijn inmiddels gepresenteerd en het belooft een indrukwekkend staaltje architectuur te worden, waarbij er ruimte is voor zowel design als duurzaamheid.

Elementen uit de sport

Het Deense architectenbureau 3XN is bij het ontwerpen uitgegaan van drie elementen die in de sport belangrijk zijn: beweging, flexibiliteit en duurzaamheid. Die beweging vinden we terug in de gevel van het gebouw, die een en al dynamiek uitstraalt. De flexibiliteit toont zich vooral binnenin het gebouw. Er is gewerkt met grote, open ruimtes die zo plek bieden aan allerlei soorten activiteiten en het makkelijk maken voor medewerkers om onderling in contact te blijven. De elementen die nodig zijn voor de constructie van het gebouw zijn daarbij zoveel mogelijk weggelaten uit het interieur.

318936

Een met de omgeving

Het nieuwe pand zal gebouwd worden aan de overs van het meer van Genève, wat een belangrijke rol speelt in het duurzame karakter van het ontwerp. Het water uit het meer zal namelijk een belangrijke rol spelen in het verwarmen en koelen van het gebouw, dat met behulp van warmtepompen wordt geregeld. Binnen is er veel ruimte voor daglicht, wat het gebruik van elektrisch licht aanzienlijk zal beperken. Daarnaast is het aanstaande kantoor van het IOC ook uitgerust met zonnepanelen. De bouw zal naar verwachting zes jaar in beslag nemen, waarbij de kosten zo’n 133 miljoen euro bedragen.

318933