warmtepomp-werkingEnergiebesparende maatregelen hebben de afgelopen twintig jaar een steeds belangrijkere rol ingenomen bij het ontwerpen en realiseren van nieuwe woningen. De komende jaren gaat die ambitie echter nog verder: als het aan de overheid ligt moet de nieuwbouw in Nederland in het jaar 2020 nagenoeg energie neutraal zijn.

Bij energie neutraal wonen gaat het verder dan besparende maatregelen zoals het isoleren van een woning of zoeken naar de meest duurzame energieleverancier. Een energieneutrale woning dient namelijk net zo veel energie op te wekken als dat het verbruik. Op die manier is het de bedoeling dat het energierekening jaarlijks op nul uitkomt.

Energie neutrale maatregelen

warmtepomp-horizontaalNaast de bekende energiebesparende keuzes zoals isolatie zijn er nog enkele andere opties die je woning dichter bij een energie neutraal karakter brengen. Een warmtepomp is daar een zeer effectief voorbeeld van. De woning wordt hierbij verwarmd door middel van aardwarmte of grondwater, waarbij minder energie nodig is en het rendement hoger is. Een groot voordeel is dat een warmtepomp er ook voor kan zorgen dat het huis in de zomer koeler is. Veel energieneutrale woningen wekken daarnaast zelf energie op door middel van zonnepanelen.

Ook voor bestaande woningen

Energieneutraliteit is niet alleen weggelegd voor nieuwe huizen, het is ook geschikt voor bestaande bouw. In Den Bosch is bijvoorbeeld het ‘beste en leukste energie neutraal gerenoveerde huis van Nederland 2014‘ te vinden. Hierbij is een bestaand huis voorzien van een compleet nieuwe energieneutrale schil, waardoor het zelf energie opwekt en bijvoorbeeld niet meer is aangesloten op het gasnetwerk. Momenteel kost een dergelijke renovatie al snel zo’n 75.000 euro, dus zal dit nog niet voor veel huiseigenaren zijn weggelegd. De technieken om zulke besparingen te realiseren worden echter steeds efficiënter, dus wordt er ook op dat vlak voor de toekomst nog flink wat groei verwacht.