Geen Icedôme voor Almere

Het plan voor de Icedôme in Almere, dat het grootste schaatscomplex van Nederland had moeten worden, gaat definitief de vrieskist in. De organisatie van de tempel heeft dat bevestigd aan de KNSB, de Koninlijke Nederlandse Schaatsbond. Het complete plan dat in Almere-Poort gebouwd had moeten worden, lag al vanaf de presentatie onder vuur. De verwachting is dat de toenmalige plannen van Heerenveen en Zoetermeer opnieuw gaan strijden om de titel van ‘schaatstempel van Nederland’.

Icedôme problemen

Sinds de presentatie van de plannen, stapelden de problemen rondom de nieuwe schaatstempel van Nederland zich op. De schaatsliefhebbers meenden dat de locatie Almere nooit verkozen mocht worden boven de uitbreidingsplannen van het zo geliefde Thialf in Heerenveen. De partij ging samen met de andere kandidaat, het TranSportium in Zoetermeer officieel in beroep, maar dit werd vorig jaar september resoluut afgewezen. In maart 2014 werd bekend dat de financiering niet op tijd rond kwam. Dit bracht enorme spanningen met zich mee voor de organisatie, aangezien in april de rechten kwamen te vervallen. In juni besloot daarnaast bouwbedrijf BAM zich terug te trekken, nadat de gunning was ingetrokken en het financieringsverhaal opnieuw niet rond leek te komen.

Het ontwerp

Het stadion en het gehele complex werd ontworpen door ijsmeester Bertus Butter. Naast zijn werk voor de Icedôme was hij ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de Thialf en betrokken bij de bouw van de schaatshal in Sotsji. Niet alleen bestond het complete plan uit een grote schaatsbaan voor langebaanschaatsen, shorttrack en kunstschaatsen, eveneens was het de bedoeling dat ook trainingsfaciliteiten, appartementen voor sporters, winkels, kantoorpanden en een NS-station werden geplaatst. De bedoeling was dat de Icedôme vanaf seizoen 2016-2017 in gebruik werd genomen.