Paleis_Tuin
Parken zijn vooral voor inwoners van steden erg belangrijk, aangezien er meestal weinig andere stukjes natuur zijn. Den Haag heeft als een van de grootste steden van Nederland natuurlijk ook geen uitgestrekte natuurgebieden, maar toch is er in de binnenstad aardig wat groen te vinden. Een van de mooiste plekjes is zonder twijfel de Paleistuin van Paleis Noordeinde.

Ontwerpwedstrijd

Een park kan echter op vele manieren worden ingericht en om meer inzicht te krijgen in hoe nationale en internationale tuinarchitecten, hoveniers, stadsarchitecten en bouwkundigen het park zouden inrichten werd in 2007, 2008 en 2009 de wedstrijd ‘ontwerp de Paleistuin’ gehouden. De inzendingen werden beoordeeld door een vakjury en vervolgens tentoongesteld in het Stadhuis van Den Haag waar ook het publiek een favoriet ontwerp kon selecteren.

De winnaars

De laatste keer dat de wedstrijd werd gehouden, in 2009, wist het ontwerpbureau Nieuwland Advies uit Wageningen de prijs voor het beste ontwerp te winnen met de inzending ‘Podium voor de Stad’, terwijl de publieksprijs naar het ontwerp ‘De Blauwe Hoed’ van Lucia Latenstein en Aleid Westenberg ging. De winnaars kregen een cheque van 500 euro, maar tot het uitvoeren van de ontwerpen kwam het niet vanwege de strenge veiligheidseisen aan de Paleistuin en het omringende gebied.