Oranjezaal, Koninklijke Paleis Huis ten Bosch, noordkantHoewel de Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch oorspronkelijk werd ontworpen als gedenkruimte, blijkt uit reisverslagen uit de 17e eeuw dat de zaal door buitenlandse toeristen vooral werd gezien als feestzaal. De Oranjezaal was in de 17e eeuw al in veel reisgidsen opgenomen, vooral als bestemming voor mensen uit hogere sociale kringen en de adel.

Gedenkruimte voor Frederik Hendrik

De Oranjezaal werd halverwege de 17e eeuw in opdracht van Amalia van Solms ingericht als gedenkruimte voor haar man Frederik Hendrk. Twaalf kunstenaars kregen de opdracht de ruimte te decoreren als gedenkruimte voor de stadhouder, nadat hij in 1647 was overleden. De ruimte werd gedecoreerd met vele schilderijen en andere gedenktekens.

Imposant

De Oranjezaal staat algemeen bekend als een unieke ruimte die als een van de enige ruimtes van zijn soort de tand des tijds heeft doorstaan. De ruimte was in zijn tijd al imposant door het enorme fortuin dat van Solms, destijds verreweg de rijkste vrouw van Holland, had geïnvesteerd, maar door de goede preservatie is de ruimte vandaag de dag nog steeds zeer imposant. De Oranjezaal werd in 2001 gerestaureerd